About

Boleča menstruacija

Mnoge ženske se soočajo s predmenstrualnimi sindromi in bolečo menstruacijo, ki ju spremljajo bolečine v križu, mišicah, sklepih, trebušni krči, občutljivost, napetost, bolečina v medenici in včasih tudi v bokih.

Pod kožo se nahaja vezivno tkivo – fascija, ki obdaja naše telo in se razprostira skozi celotno notranjost kot nekakšna mreža. Fascija obdaja in je vpeta v vsak organ, žilo, živec, mišico in kost medenice. Slabo drseče, zlepljeno vezivno tkivo se težko prilagaja telesnim spremembam, ki spremljajo menstrualni ciklus, kar lahko poslabša zgoraj naštete simptome. Fascia je mreža vezivnega tkiva, brez začetka ali konca, ki zajema skoraj vse v telesu - od mišic in okostja, do organov in celic. Figurativno gledano je vsak del telesa zaprt v tanko vrečko, znano kot vezivno tkivo. Te vrečke so med seboj povezane v obsežni mreži, ki služi kot hrbtenica telesa in ohranjajo vse dele telesa na svojem mestu. Spoznanje, da je vse v telesu povezano, postane še posebej zanimivo, ko imamo bolečine med menstruacijo.

Zmanjšana elastičnost močne tridimenzionalne mreže, ki ovija medenico, medenične organe in vse njene vitalne strukture, v kombinaciji s povečanim zadrževanjem vode v telesu, ki je posledica povišanega delovanja hormona estrogena ob pričetku menstrualnega ciklusa, onemogoča optimalno uravnavanje pritiskov znotraj telesa. Poveča se pritisk na živce in žile, pojavi se nelagodje v križu, medenici, kolikih in trebušni votlini.

Kako zmanjšati menstrualne bolečine? Tako, da poskrbimo za zdravo fascijo. Nekaj predlogov priporočamo: <tukaj>

V Petem elementu redno ozaveščamo o pomenu in vplivu fascije in preko gibanja ter manualnih tehnik skrbimo za njeno optimalno funkcijo in regeneracijo. Vabimo vas k lastnemu raziskovanju in hkrati predlagamo, da preberete preostale članke. Največja naložba je namreč investicija vase. Več o nas si lahko preberete tukaj, sicer pa nas lahko kontaktirate sedem dni v tednu preko naših kontaktov.

Team

Peti element presents STOTT PILATES®, GYROTONIC® and GYROKINESIS® technique according to international standards. For holistic approach we also offer post-rehabilitation, massage, trigger point therapy, fascial and connective tissue release and NMT therapies.

Peti element studio
Barjanska 62, 1000 Ljubljana