About

Brazgotina je vrh ledene gore

BRAZGOTINA JE LE VRH LEDENE GORE

Po zadnjih podatki se število operacij po svetu povečuje in ne glede na to, kako dobro je kirurg usposobljen, se po vsakem posegu pojavi zabrazgotinjeno tkivo. Brazgotinjenje je pomemben del celjenja vsake rane, vendar obstaja majhen problem:

  • adhezija ali
  • zlepljenje tkiva.

Adhezija tkiva, žil in živcev se pojavi vedno kadar telo utrpi hudo travmo kot je operacija, vnetje ali okužba. Zabrazgotinjeno tkivo je vlaknasto tkivo, ki nadomešča normalno tkivo po poškodbi. Čeprav vsebuje enake osnovne gradnike kot normalno tkivo, je kakovost brazgotinskega tkiva slabša od kakovosti tkiva, ki ga nadomešča. Pomembno je razumeti, da je brazgotina, ki jo vidimo le vrh ledene gore. Večina operacij namreč vključuje več plasti šivov in gredo ponavadi globlje od vidne brazgotine na površini.

PRIMER

Zlepljeno tkivo v okolici visceralnega predela (trebušne votline) lahko negativno vpliva na vsak segment telesa. Bolečine v križu, neprijetna napetost v kolkih, sidrom razdražljivega črevesja, zaprtje ali občutek napihnjenosti, bolečina med spolnimi odnosi in pogosta potreba po uriniranju so le nekateri izmed simptomov, ki lahko nastopijo pri pomanjkljivi obravnavi brazgotine po primer carskem rezu.

Kaj pa vsadki? Pri njih se dogaja isto. Tkivo se okoli vsadka brazgotini in lahko povzroča sistemske težave v telesu.

Dobra novica je, da je mogoče storiti veliko za zmanjšanje in odpravljanje težav in to neglede na to, kako stara je brazgotina in neodvisno od tega kje se nahaja

USTREZNA OBRAVNAVA

Sproščanje brazgotine s pomočjo različnih manualnih tehnik zmanjšuje dimenzijske vleke tkiva in zmanjšuje adhezije. Tkivo je treba sprostiti v vse smeri, pravilno prekrviti in obnoviti obseg gibanja. Kako to najbolje narediti, ve naš Žiga, manualni terapevt in fizioterapevt.

Naročila na obravnavo brazgotin: 041 352 555

NASVET

V primeru zlepljenosti pa vam priporočamo samomasažo. Kako jo lahko naredite sami si oglejte v prispevku <TUKAJ>.

Team

Peti element presents STOTT PILATES®, GYROTONIC® and GYROKINESIS® technique according to international standards. For holistic approach we also offer post-rehabilitation, massage, trigger point therapy, fascial and connective tissue release and NMT therapies.

Peti element studio
Barjanska 62, 1000 Ljubljana