About

Enterični živčni sistem

ENTERIČNI ŽIVČNI SISTEM JE DOLG DEVET METROV, DOLOČA RAZPOLOŽENJE IN SPREJEMA ODLOČITVE

Ste vedeli, da črevesje razmišlja s svojo glavo? V črevesju se nahaja neverjetno veliko število živcev, ki tvorijo živčno omrežje črevesja ali enterični živčni sistem. Široko razpredena mreža nevronov, ki teče skozi različne plasti črevesja, je enako zapletena in raznolika kot mreža nevronov znotraj hrbtenjače.

Živčno omrežje črevesja je dolgo 9 metrov in sega od požiralnika do anusa. Naše črevesje je sposobno sodelovati z možgani vsestransko. Možgani in črevesje sta najbolj oživčena organa v našem telesu. Komunikacija med njima je dvosmerna in poteka po osi mikrobiota-črevesje-možgani. Bakterije v našem črevesju vplivajo na možgane in obratno, možgani vplivajo na črevesno mikrobioto.

Ste že imeli kdaj neprijeten občutek v črevesju, na primer v trenutku ko ste se močno vznemirili. Ti občutki kažejo na povezavo črevesne flore z možgani in vse več raziskav dokazuje njeno pomembnost. Črevesje in možgani sodelujejo že zelo zgodaj v življenju. Danes vemo, da je povezava med črevesjem in možgani:

  • hormonska,
  • imunološka in
  • živčna.

Vedno bolj jasno postaja, da brez dobro razvitega enteričnega živčnega sistema, trpimo za več kot samo za slabo prebavo.

POMEMBNO Dokazano je, da ima stanje naših prebavil precejšno vlogo pri tem kako se počutimo. Sestava črevesne mikroflore vpliva na naša čustva. Črevo, ki se ne počuti dobro, nam kvari razpoloženje, zdravo črevo pa nam ga izboljšuje.

DEJSTVO Kako lahko vplivamo na črevesno mikrofloro? Čedalje več dokazov kaže na to, da lahko črevesno mikrobioto modulirajo različni dejavniki, kot so:

  • okužba,
  • bolezen,
  • prehrana,
  • vadba in
  • antibiotiki.

Omenjeni dejavniki pa lahko vplivajo na prenekatere bolezni.

REŠITEV Jasno je, da lahko na dogajanje znotraj črevesja vplivamo preko dihanja. Ko se boste naslednjič osredotočali na dihanje, pomislite, da s sproščenim preponskim dihanjem vplivate na enterični živčni sistem in če boste poskrbeli zanj, bo on poskrbeli za vaše dobro počutje.

Več o ustreznem dihanju is lahko ogledate v sklopu brezplačnega video prispevka tukaj.

Team

Peti element presents STOTT PILATES®, GYROTONIC® and GYROKINESIS® technique according to international standards. For holistic approach we also offer post-rehabilitation, massage, trigger point therapy, fascial and connective tissue release and NMT therapies.

Peti element studio
Barjanska 62, 1000 Ljubljana