About

Imunski sistem

Življenje si lahko predstavljamo kot barko, ki pljuje po morju. Valovi, ki predramijo mirno morje, so življenjski dogodki, ki sem in tja zamajejo naše ravnovesje. Nato pa se vodna gladina umiri in nadaljuje se mirna plovba. Včasih se na obzorju prikažejo nevihtni oblaki – močno bučanje valov in strele, ki se trgajo iz oblakov, zajamejo barko. Nevihta, ki besni, prestavlja stresne življenjske dogodke, izzive, preizkušnje, pomisleke, dvome in skrbi, ki začasno zamajejo naše ravnovesje. To je popolnoma normalno. Stres je namreč do neke mere nujno potreben, saj nas spodbuja k dejanjem. Težave nastopijo takrat, ko je stresa preveč, je preveč zgoščen, premočan ali traja dlje časa.

Žarek upanja počasi ugaša, na plan pa se prikradejo negativne posledice stresa, kot so pogosti prehladi zaradi motenj dihalnega in imunskega sistema, zaprtost ali diareja, pretirana ješčnost, slabost, zgaga, mišični krči, glavobol, bolečine v prsih in hitro bitje srca, anksiozne motnje, bolečine v hrbtenici in depresija.

Po vsaki nevihti se morje umiri in posije žarek upanja. Da bi vas žarek upanja spremljal vsak dan in sijal tudi v najtemnejših nočeh, ekipa Peti element pridno ustvarja, deli in povezuje.

KAKO OKREPITI IMUNSKI SISTEM NA SMEŠEN NAČIN?

S smehom. Smeh krepi mišice, masira notranje organe, povečuje kroženje krvi po telesu, stimulira imunski sistem, (povečuje raven imunoglobolina A in G, ki varujeta pred okužbami), izboljšuje spomin, pospešuje izločanje hormonov sreče in znižuje raven stresnih hormonov.

Zato bodimo pozorni na to, kakšne misli prevladujejo v nas tekom dneva. Misli, tako pozitivne kot negativne, sprožajo različne hormone, ki različno vplivajo na zdravje in počutje.

Otepimo se črnogledih misli, nehajmo premlevati že davno preživete zgodbe in se izgubljati v namišljeni prihodnosti: kaj bo, ko bo, če bo. Gojenje negativnih misli dolgoročno negativno vpliva na zdravje in počutje, ruši homeostazo in onemogoča vzpostavljanje ravnovesja znotraj telesa, ki je pomembno za ohranjanje zdravja.

Spodbujajmo pozitivne, usmerjene misli. Vzemimo v roke leposlovje, poezijo, prisluhnimo glasbi in se obkrožimo z ljudmi, ki gojijo pozitiven odnos do življenja. Pozitivna energija je nalezljiva. Nasmeh privabi nasmeh. Ni važno, ali se smejemo, ker smo srečni, ali obratno. Telo ne pozna razlike. Vihanje ustnih kotičkov navzgor sproži telesni odziv in ustvarja občutek sreče. S smehom ni šale, njegovi zdravilni učinki so dokazani in večkrat preverjeni.

Vabimo vas k lastnemu raziskovanju in hkrati predlagamo, da preberete preostale članke. Največja naložba je namreč investicija vase. Več o nas si lahko preberete tukaj, sicer pa nas lahko kontaktirate sedem dni v tednu preko naših kontaktov.

Team

Peti element presents STOTT PILATES®, GYROTONIC® and GYROKINESIS® technique according to international standards. For holistic approach we also offer post-rehabilitation, massage, trigger point therapy, fascial and connective tissue release and NMT therapies.

Peti element studio
Barjanska 62, 1000 Ljubljana