About

Internetna apneja

INTERNETNA APNEJA? VSI ODGOVORI SE SKRIVAJO V ANATOMIJI

Zadrževanje diha, ki se spontano pojavi ob doživljanju bolečine ali neprijetnosti, postaja v sodobni družbi čedalje bolj pogost vzorec dihanja. Skrbi, najrazličnejše težave, preobremenjenost, premalo čustvene in telesne sprostitve, odsotnost gibanja, neprestano stanje mentalne pripravljenosti in sedenje pogosto zatrejo hitrost in globino diha, kar se kaže v obliki zadrževanja diha (t.i. interneta apnea).

Odsotnost diha ali apneja je način dihanja, ki ga postopoma vnašamo tudi v spanje, zaradi česar je regeneracija čez noč nemogoča, zbujamo pa se nenaspani, zlovoljni in z občutkom okorelosti.

Zadrževanja diha in s tem zmanjšana ventilacija namreč vpliva na delo celic in povečuje vnetja znotraj telesa. Pretirana napetost ter spazmi gladkega mišičevja povsod po telesu se lahko izrazijo med drugim v slabšem delovanju črevesja, vazokonstrikciji, visokem krvnem tlaku, zadrževanju vode v telesu, glavobolu, mišičnih krčih, depresivnosti ter motnjah v delovanju živčnega sistema. Zato je zavedanje dihanja in njegovo usmerjanje izhodišče dobrega počutja, saj gibanje trebušne prepone med preponskim dihanjem omogoča optimalno izmenjavo plinov, ustrezen pretok telesnih tekočin, zmanjšuje novi stresnih hormonov ter izboljša prekrvljenost trebušnih organov in prsne votline.

Osredotočite se na dihanje, da dihanje ne bi obvladovalo vas in se tako izognite primežu slabih dihalnih vzorce, ki vodijo v telesno in čustveno napetost ter povečujejo tvegane za razvoj številnih kronično nenalezljivih bolezni. Več v prispevku o dihanju, ki se nahaja <TU>, kjer smo posneli več kot 60minutni prispevek, kjer se poslužujemo anatomskih nastavkov in resnice iščemo znotraj naše evolucije.

Team

Peti element presents STOTT PILATES®, GYROTONIC® and GYROKINESIS® technique according to international standards. For holistic approach we also offer post-rehabilitation, massage, trigger point therapy, fascial and connective tissue release and NMT therapies.

Peti element studio
Barjanska 62, 1000 Ljubljana