About

Kako dihanje vpliva na srce

SRCE JE ČUTNI ORGAN, KI SE VEDNO ODZIVA PREKO DIHANJA.

Že mnoga starodavna ljudstva so verjela, da se proces razmišljanja NE odvija v možganih, temveč v srcu, sodobne medicinske raziskave pa to potrjujejo Danes vemo, da ima srce veliko večji vpliv na telo in možgane, kot smo verjeli do sedaj. Ugledni medicinski strokovnjaki so odkrili, da mnogi prejemniki presaditev srca podedujejo spomine darovalcev in nato poročajo o ogromnih spremembah v okusu, osebnosti in, kar je še posebej nenavadno, v čustvenih spominih. Nove raziskave kažejo, da je srce čutni organ in prefinjen center za sprejemanje in obdelavo informacij. V srcu se nahaja zbirka nevronov, organizirana v majhen, zapleten živčni sistem, ki vsebuje okoli . živčnih celic.

Srce je pravzaprav del kognitivnega sistema. Možganom pošilja več sporočil, kot jih pošiljajo možgani srcu. Signali, ki jih srce neprestano pošilja v možgane, vplivajo na delovanje višjih možganskih centrov, ki sodelujejo pri zaznavanju, kogniciji in čustveni predelavi. Zapletena nevronska mreža ima spodobnost pomnjenja in učenja, kar srcu omogoča sprejemanje odločitev neodvisno od možganov. Informacije, ki se nanašajo na čustveno stanje, se po telesu posredujejo tudi prek elektromagnetnega polja srca. Ritmični vzorec srčnega utripa se bistveno spremeni, ko doživljamo različna čustva. Negativna čustva, kot sta jeza ali frustracija, so povezana z motečim, neurejenim, neusklajenim vzorcem srčnega ritma. Nasprotno so pozitivna čustva kot sta ljubezen ali spoštovanje povezana z gladkim, urejenim, skladnim vzorcem ritmične aktivnosti srca.

Zdravo srce v povprečju udari približno od × do × na minuto. Najpreprostejši način spodbujanja enakomernega ritmičnega vzorca bitja srca, ki je pomembno z vidika zagotavljanja homeostaze notranjega organizma, je sproščeno preponsko dihanje.

ZATO Vas vedno obravnavamo celostno. Pri nas začnemo ravno s poudarkom na dihanje, da oba, srce in glava, začneta delovati bolj usklajeno oziroma, da končno slišite svoje srce. Skupaj premikamo dvosmerna sporočila tja, kamor jih najbolj potrebujete.

Dodaten prispevek o živcih in dihanju si oglejte tukaj.

Team

Peti element presents STOTT PILATES®, GYROTONIC® and GYROKINESIS® technique according to international standards. For holistic approach we also offer post-rehabilitation, massage, trigger point therapy, fascial and connective tissue release and NMT therapies.

Peti element studio
Barjanska 62, 1000 Ljubljana