About

Kako nositi obrazno masko na varen način

STE PO VEČURNI NOŠNJI ZAŠČITNE MASKE UTRUJENI, OMOTIČNI ALI PA SE VAS LOTEVA TESNOBA?

Svetovni izbruh virusa COVID-19 je spremenil utečeni način življenja. Skrb zase, za bližnje in za skupno dobro narekuje obvezno nošnjo zaščitnih mask.

Če vaše delovno okolje ali življenjski slog zahteva večurno nošnjo maske, boste morda ugotovili, da se stopnja tesnobe čez dan povečuje, prav tako pa tudi omotičnost, utrujenost, slabost ali glavobol. Po nekaterih raziskavah sodeč je to posledica rahlo zmanjšane količine kisika v celicah in tkivu, ki se lahko pojavi pri večurni, neprekinjeni nošnji maske. Morda vas bo razveselila novica, da si lahko v primeru zgoraj naštetih simptomov po daljši nošnji maske pomagate s preprostimi dihalnimi vajami. Kakovostno preponsko dihanje je učinkovita klasična in praktična metoda za zmanjševanje stresa. Redni, kratki dihalni odmori lahko zmanjšajo nivo stresa in nervoze ter omilijo blažje simptome hipoksije, ki jih lahko povzroča dolgotrajno nošenje maske.

Nadzirajte dihanje in izboljšali boste počutje!

Sproščeno preponsko dihanje krepi delovanje parasimpatičnega živčnega sistema, zaradi česar se bo telo sprostilo, neprijetni simptomi pa zmanjšali. Vdihujte 3 sekunde, naredite premor za 1 sekundo, izdihujte 4 sekunde in se za 1 sekundo ustavite. Nekajkrat ponovite. Naj sproščeno, ritmično dihanje traja vsaj 3 do 5 minut. Kratko dihalno vajo si privoščite čim večkrat dnevno, najbolje vsako uro. Če je mogoče, kratek dihalni odmor izvajajte brez maske, v primeru, da bi to ogrožalo vaše ali tuje zdravje, pa lahko vajo izvajate tudi z zaščitno masko. Pomembno je, da je dihanje preponsko, sproščeno in zavestno.

Kisik je zdravilo, zato poskrbite za zdravje telesa z dobrim dihalnim vzorcem in rednimi dihalnimi odmori.

Vabimo vas k lastnemu raziskovanju in hkrati predlagamo, da preberete preostale članke. Največja naložba je namreč investicija vase. Več o nas si lahko preberete tukaj, sicer pa nas lahko kontaktirate sedem dni v tednu preko naših kontaktov.

Team

Peti element presents STOTT PILATES®, GYROTONIC® and GYROKINESIS® technique according to international standards. For holistic approach we also offer post-rehabilitation, massage, trigger point therapy, fascial and connective tissue release and NMT therapies.

Peti element studio
Barjanska 62, 1000 Ljubljana