About

Mikrobiom črevesja

MIKROBIOM ČREVESJA JE SIMBIOTIČNI EKOSISTEM, KI SE PRILAGAJA ŽIVLJENSKEMU SLOGU, ZATO JE VADBA DOKAZANO TAKOJŠNJA STIMULACIJA ZA MIKROBE V ČREVESJU.

Prebavila vsebujejo trilijone mikrobov, ki igrajo bistveno vlogo pri fiziologiji in zdravju. Ta ekosistem imenujemo črevesna mikrobiota. Sestavljajo ga predvsem bakterije, ki opravljajo številne pomembne funkcije kot so razgradnja molekul hrane na hranila in proizvodnja maščobnih kislin, vitaminov in aminokislin, ki imajo na telo številne ugodne učinke. Mikrobiom med drugim vpliva na presnovo in delovanje imunskega sistema ter, preko osi mikrobiota-črevesje-možgani, na delovanje možganov.

Težave v črevesju lahko povzročajo težave v čustvenem doživljanju in ta relacija je seveda tudi obratna. Zato je vprašanje, kako povečati raznolikost mikrobov in kako to vpliva na vsakdanje življenje in splošno počutje, vedno aktualno. Nedavne študije kažejo, da ima vadba številne koristi za mikrobioto črevesja. Raziskave so pokazale, da vadba, neodvisno od ostalih dejavnikov, spreminja sestavo in funkcionalno sposobnost mikrobiote črevesja. Povezave med telesno aktivnostjo, črevesnimi mikrobi in duševnim zdravjem so zato neizpodbitne.

Vadba je dokazano povezana s povečanjem števila koristnih mikrobnih vrst, ki prispevajo k bolj zdravemu okolju črevesja in homeostazi telesa, spodbuja bakterije, ki so sposobne proizvajati snovi, ki ščitijo pred prebavnimi motnjami in rakom debelega črevesa. Zato lahko vadbo uporabimo kot zdravljenje za ohranjanje ravnovesja mikroflore ali za ponovno uravnoteženje njegove morebitne disbioze, s čimer se izboljša zdravstveno stanje

Gibanje, neodvisno od prehrane, spreminja sestavo bakterij v črevesju, zato začnite danes, za boljši jutri.

POVEZAVE:

Strokovni članek na omenjeno temo TUKAJ

članek Rak debelega črevesja in danke TUKAJ

Spletne vadbe (prvi obisk brezplačen) TUKAJ

Brezplačna vadbena vsebina (tudi za nosečnice) TUKAJ

Team

Peti element presents STOTT PILATES®, GYROTONIC® and GYROKINESIS® technique according to international standards. For holistic approach we also offer post-rehabilitation, massage, trigger point therapy, fascial and connective tissue release and NMT therapies.

Peti element studio
Barjanska 62, 1000 Ljubljana