About

Napete mišice vratu povzročajo glavobol

ČE STE ŽE KDAJ POMISLILI, DA SO ZA GLAVOBOL KRIVE PRENAPETE MIŠICE VRATU IN RAMEN, IMATE PRAV. KAJ PA SEDAJ?

Mišica obračalka glave se nahaja na površini vratu. Gre za parno mišico, ki na vsaki strani povezuje glavo s trupom in je odgovorna za dvig glave z blazine. To je mišica, ki upogiba vrat in nam omogoča, da preverimo kaj se med vožnjo avtomobila dogaja v mrtvem kotu. Ponavljajoče, dolgotrajne obremenitve lahko vodijo v kronično napetost mišice, utesnitev živčnih struktur in posledično številne telesne simptome, vključno z glavobolom.

Pri položaju glave naprej, ki jo navadno zavzamemo med uporabo računalnika ali mobilnega telefona se njena aktivnost močno poveča. Mišica obračalka glave je tudi pomožna dihalna mišica, zato bo zaradi prsnega, plitkega dihanja razvila slabe vzorce in razvila napetosti ter sprožilne točke. Sprožilne točke lahko povzročajo različne simptome, vključno z glavobolom, bolečinami v obrazu, težave z ravnotežjem, motnje vida, zvonjenje v ušesih, bolečino v sinusih, sprožilne točke v mišicah čeljustnega sklepa ter spremenjeno biomehaniko vratu in ramenskega obroča. Aktivnost mišice lahko opazujemo na površini kože in kadar je med upogibanjem, obračanjem glave ali dihanjem njena oblika močno izrazita in jasno opazna, je mišica navadno prenapeta.

Da bi zmanjšali zgoraj naštete simptome je pomembo, da dolgotrajne obremenitve redno prekinjamo s kratkimi gibalnimi odmori, s samomasažo ohranjamo prožnost in dobro prekrvavljenost tkiva ter z redno vadbo posrbimo za močne in gibčne mišice ramen, rok in hrbtenice, ki bodo podprle zgornji del telesa.

Poskusite in se prepričajte, da je redno gibanje najboljše cepivo pred bolečino. Po sproščanju mišic pa ne pozabite na dobro hidracijo. Pitje zadostne količine čiste vode ali kokosove vode je najboljša izbira!

Ker skrbimo za Vaše zdravje in dobro počutje smo v sklopu Peti element šole pripravili video prispevek v katerem Vas korak za korakom vodimo do sprostitev celega telesa preko izbranih masažnih vaj, ter sklop posebej izbranih varnih vaj za ohranjanje in vračanje zdravja vratne hrbtenice.

Vabljeni k ogledom prispevka o samomasaži <<tukaj>>. Vabimo vas k lastnemu raziskovanju in hkrati predlagamo, da preberete preostale članke. Največja naložba je namreč investicija vase. Več o nas si lahko preberete tukaj, sicer pa nas lahko kontaktirate sedem dni v tednu preko naših kontaktov.

Skupinski programi
Individualni programi
Vse o gyrotonic tehniki
Terapevtski pilates na reformerjih

Team

Peti element presents STOTT PILATES®, GYROTONIC® and GYROKINESIS® technique according to international standards. For holistic approach we also offer post-rehabilitation, massage, trigger point therapy, fascial and connective tissue release and NMT therapies.

Peti element studio
Barjanska 62, 1000 Ljubljana