About

Oči - energijsko potraten občutljiv organ

Evolucijsko gledano so ljudje v davnih časih predvsem tipali, poslušali, šele nato gledali. Čeprav pomemben, je bil vid šele na tretjem mestu. Z izumom pisave pa je postal vid zelo pomemben. Pri branju so predvsem zaposlene oči, tip in sluh pa nekoliko manj. Danes velja, da z očmi sprejmemo okoli 80 % vseh informacij iz okolja, s preostalimi čutili pa le okrog 20 %. Pa skrbimo za svoje oči? Izboljšanje vida vpliva na izboljšanje skoraj vseh gibalnih sposobnosti, predvsem pa ravnotežja, zato bi morale biti vaje za izboljšanje vizualnega sistema del vsakega vadbenega programa.

Oči dragocen čut. Ste vedeli, da:

  • so v očesu vidne poškodbe telesnih organov in posledice čustvenih napetosti? Oči razkrivajo povišan holesterol, pritisk, bolezni jeter, sladkorno bolezen in še marsikaj drugega.
  • človek ne zaznava vidnega sveta le z očmi, ampak tudi z možgani? To dokazuje spoznanje, da lahko poškodba možganov privede do popolne slepote, čeprav ostanejo oči popolnoma nepoškodovane.
  • ni možno kihniti z odprtimi očmi?
  • se zenica očesa razširi do 45 %, ko se zagledamo v nekoga, ki ga imamo radi?
  • so mišice, ki premikajo oko, najaktivnejše mišice v telesu? Premaknile naj bi se kar 100.000-krat na dan.
  • se velikost oči od rojstva naprej ne spreminja, medtem ko nos in ušesa rastejo celo življenje?
  • oči porabijo približno 65 % energije možganov, kar je več kot katerikoli drug del telesa? Morda zato, ko smo utrujeni, zapremo oči.
  • človeško oko prepoznava le rdečo, modro in rumeno barvo, vse ostale barve pa so mešanica teh treh? Raziskave so potrdile, da težko depresivni ljudje vidijo barve z manj kontrasta.

Preko vida od jutra do večera sprejmemo kar 80 % informacij iz okolja, zato ne gre pozabiti, da je potrebno za oči tudi ustrezno skrbeti. Če želite izvedeti več o tem, kako so oči in jezik povezani z zdravjem vestibularnega sistema, kakovostnim spanjem in zdravjem vratne hrbtenice, ter preko inivativnih vaj izboljšati ravnotežje, gibljivost in koordinacijo, priporočamo ogled 18. prispevka šole Peti element <tukaj>.

Naredite nekaj zase in preizkusite sledečo vajo. Medtem ko držite glavo popolnoma pri miru, poglejte kolikor morete navzgor in zadržite pogled 5–10 sekund. Nato poglejte dol, levo, desno in na vse štiri diagonale. Vsakič zadržite pogled 5–10 sekund. Na koncu 5–10 zaokrožite z očmi vsako smer. To je preprosta in izjemno koristna vsakodnevna vaja za ohranjanje očesne higiene, ki jo toplo priporočamo.

Lahko pa tudi večkrat na dan pogledate svojo ljubljeno osebo, saj se ob pogledu na ljubljeno osebo očesna zenica razširi vse do 45 %. Posledično lahko sklepamo, da je tudi to neke vrste telovadba za oči. Vabimo vas k lastnemu raziskovanju in hkrati predlagamo, da preberete preostale članke. Največja naložba je namreč investicija vase. Več o nas si lahko preberete tukaj, sicer pa nas lahko kontaktirate sedem dni v tednu preko naših kontaktov.

Team

Peti element presents STOTT PILATES®, GYROTONIC® and GYROKINESIS® technique according to international standards. For holistic approach we also offer post-rehabilitation, massage, trigger point therapy, fascial and connective tissue release and NMT therapies.

Peti element studio
Barjanska 62, 1000 Ljubljana