About

Odgovornost diafragme

OKORELOST VRATU, NEGIBLJIVOST LEDVENE HRBTENICE, SKRAJŠAVE V STEGENSKIH MIŠICAH? ZA VSE TO JE ODGOVORNA DIAFRAGMA

Diafragmo poznamo kot primarno mišico dihanja, ki ima pomembno vlogo pri procesu dihanja in zagotavljanju ustrezne znotraj telesne homeostaze. Oblikuje jo kitasto središče, ki se prepleta z vlakni osrčnika, posredno pa tudi z vsemi notranjimi organi trebušne stene. Mišica izhaja iz prsnice, reber in hrbteničnih vretenc, preko vezivnega tkiva ter nevroloških poti se povezuje z mišicami trebušne stene, mišicami ob hrbtenici ter mišicami medenice in kolka.

To, da diafragma vpliva na kvaliteto dihanja in telesno držo že vemo, zanimivo pa izsledki zadnjih raziskav poročajo, da sproščanje trebušne prepone vpliva na izboljšanje gibljivost hrbtenice in zadnje linije telesa, torej zadnjih stegenskih mišic in meč. Plitvo, prsno dihanje lahko vodi skrajšanje mišičnih vlaken diafragme, to pa spreminja njeno naravno sposobnost optimalnega krčenja in raztezanja, posledično motnje v dihalnih gibih in s tem spreminjanje ravnovesja struktur s katerimi je neposredno in posredno v stiku.

Pravilno delovanje diafragme je lahko spremenjeno tudi zaradi:

  • kirurškega posega v predelu trebušne stene,
  • nihanjih poškodb vratne hrbtenice,
  • nefiziološke drže,
  • zloma reber in
  • vnetij.

Ker sproščanje diafragme dokazano izboljša gibljivost vratne, prsne in ledvenega dela hrbtenice, povečuje gibanje prsnega koša in gibljivost zadnje verige telesa, je njena obravnava pomemben vidiki celostnega pristopa. Pri nas se s to pomembno mišico soočite že na prvi uvajalni uri, kjer vas naučimo kako s sproščanje diafragme uspešno zmanjšati bolečine v križu, izboljšati držo, povečati stabilnost telesa in povrniti prožnost mišic zadnje linije telesa.

Več o dihanju smo pripravili v video prispevku <TUKAJ>.

Team

Peti element presents STOTT PILATES®, GYROTONIC® and GYROKINESIS® technique according to international standards. For holistic approach we also offer post-rehabilitation, massage, trigger point therapy, fascial and connective tissue release and NMT therapies.

Peti element studio
Barjanska 62, 1000 Ljubljana