About

Operacija kolena, da ali ne?

Pri poškodbah kolena je skoraj vedno prisotna tudi poškodba meniskusa. To je tanka hrustančno fibrozna ploščica, vložena med stegnenico in golenico, ki ščiti sklepni hrustanec pred velikimi obremenitvami in varuje sklep pred degenerativni poškodbami.V primeru poškodbe meniskusa je lahko zdravljenje konservativno ali operativno.

Čeprav je na videz hitra in preprosta operativna rešitev sprva kazala velike pozitivne učinke na zdravje kolena, v zadnjem času študije kažejo, da kirurško zdravljenje ni nič bolj učinkovito od placeba ali zdravljenja s pomočjo gibanja. Meniskus nosi več kot polovico telesne teže; ko del ali celotni meniskus operativno odstranimo, zmanjšamo zaščito sklepnega hrustanca, zato se nekaj let po poškodbi pogosto pojavi artroza kolena.

Ko začutite spremembe v kolenskem sklepu, zbadanje v kolenu, otekanje kolena ali izgubo gibljivosti, čimprej poiščite strokovno pomoč. Veliko se da narediti tudi brez operacije, s pomočjo konservativnega zdravljenja, ki poteka preko manualne terapije in gibanja.

Namen konservativnega zdravljenja je zmanjšati bolečino in izboljšati biomehaniko kolenskega sklepa na varen, nežen način, brez poseganja v telo in stranskih učinkov. V primeru, da je operacija neizogibna, pa se je potrebno nanjo dobro pripraviti. Ustrezna mišična napetost, moč in gibljivost sklepa bodo pripomogle k lažjemu in hitrejšemu okrevanju.

Kolenski sklep je največji sklep v našem telesu. Na videz enostaven, a vendar zelo zapleten. Zaradi teže zgornjega delata telesa in izjemno ohlapne sklepne ovojnice, je eden najbolj izpostavljenih sklepov v telesu in je zato dovzeten za poškodbe in druge bolezni. Navadno nanj pozabimo, dokler nas s svojo bolečino ne opomni.

Pri lajšanju bolečin v kolenu je bistveno redno gibanje in razgibavanje sklepa. Premalo gibanja in preveč počitka namreč zmanjšuje gibljivost sklepa, moč mišic pade, vezivno tkivo pa izgubi elastičnost, zaradi česar postane koleno bolj izpostavljeno novim poškodbam, čas okrevanja pa se podaljša. Prav tako je pri lajšanju bolečin lahko učinkovita masaža, saj pospešuje proces zdravljenja, pripomore k lajšanju bolečin in izboljšuje biomehaniko kolena. Tudi kakšen kilogram preveč lahko botruje k nastanku ali poslabšanju bolečin v kolenu. Telesna teža obremenjuje kolenski sklep. Vsakih 10 kilogramov dodatne teže namreč poveča pritisk na kolenski sklep za 15 kilogramov in več. Prav tako pa prekomerna telesna teža vpliva tudi na višji nivo vnetij v telesu in povečuje tveganje za nastanek osteoartritisa. Zato je skrb za zdravo telesno težo, preko uravnotežene prehrane in rednega gibanja, eden ključnih elementov pri skrbi za zdravje kolen.

Čeprav se sliši skoraj preveč preprosto, lahko z rednim gibanje in primerno izbranimi vajami, masažo in zdravo telesno težo zelo uspešno krotimo bolečino v kolenu. Če niste prepričani kako začeti z vadbo, katere vaje so varne in katerim bi se bilo bolje izogniti, se lahko obrnete na Peti element, nekaj izbranih vaj pa si lahko ogledate <tukaj>.

Vabimo vas k lastnemu raziskovanju in hkrati predlagamo, da preberete preostale članke. Največja naložba je namreč investicija vase. Več o nas si lahko preberete tukaj, sicer pa nas lahko kontaktirate sedem dni v tednu preko naših kontaktov.

Team

Peti element presents STOTT PILATES®, GYROTONIC® and GYROKINESIS® technique according to international standards. For holistic approach we also offer post-rehabilitation, massage, trigger point therapy, fascial and connective tissue release and NMT therapies.

Peti element studio
Barjanska 62, 1000 Ljubljana