About

Ustna votlina in čeljustni sklep

VSE JE ODVISNO OD USTNE VOTLINE

Čeprav nemalokrat pozabljen, je čeljustni sklep, tako kot katerikoli sklep v telesu pomemben za zdravje celotnega telesa in pri bolečinah v hrbtenici ne bi sme biti spregledan. Čeljustni sklep je pravzaprav zgornji sosed vratne hrbtenice, zato je pri bolečinah vratu navadno močno vpet v patologijo. Čeljustni sklep je izjemno kompleksen, saj nam omogoča različna gibanja, ki omogočajo žvečenje, govor, dihanje in izražanje čustev. V povprečju se naj bi čeljust odprla več kot 1800-krat na dan.

Slaba okluzija, pogosto žvečenje in škripanje z zobmi kot bruksizem lahko vodijo v napetost obraznih mišic in spremembo v biomehaniki čeljustnega sklepa. V primeru bolečin v čeljustnem sklepu, bi se morali izogniti žvečenju žvečilnega gumija in nekaterih skrajnih načino obremenjevanja čeljustnega sklepa. Medtem ko trda hrana masira čeljust in deluje blagodejno in predvsem kratkotrajno, dolgotrajno žvečenje žvečilnega gumija povečuje napetost čeljustnih mišic. Premislite tudi pri uporabi raznolikih pripomočkov za "krepitev" čeljustnega sklepa. Namreč žvečenje hrane poteka fiziološke v različnih smereh in vpleta vse zobe. Vedno se za vprašanje, kaj je zares dobro za naše telo, obrnimo na evolucijo in fiziko.

Kar je zanimivo je to, da tudi čeljustne mišice lahko preidejo v krč pri prekomernem delovanju. Podoben učinek ima tudi dolgotrajno vztrajanje v položaju, ko je glava nagnjena naprej in navzdol. Takšna drža postavi hrbtenico v lego, ki povzroča stres na čeljustni sklep. Pri položaju glave naprej, se usta naravno odprejo, kar evolucijsko ni zaželeno, saj bi lahko preko priprtih ust udrle bakterije in se poveča verjetnost vnetij, alergij, zato usta zapremo. Da pa bi v tem položaju držali usta zaprta, potrebujemo nekaj več mišične sile kot pri vzravnani drži. Gre za majhne razlike, ki pa lahko po mesecih in letih privedejo do bolečin, vnetja mišic in sklepov. V izogib bolečinam v čeljustnem sklepu in se čim večkrat čez dan spomnite in čeljust sprostite tako, da so ustnice v kontaktu, zgornji in spodnji zobje pa se ne dotikajo. Prav tako sprostite obraz in ramena, jezik pa naj počiva naslonjen na nebo; točno tam kjer se zgornji sprodnji zobje stikajo z zgornjim nebom. Kakšen je občutek? To je položaj sproščene čeljusti, kjer so mišice vratu in obraza sproščene. Ta položaj zavzemite čim večkrat na dan.

Več o tem, kako si na sprostiti čeljustni sklep, smo zbrali v prvem prispevku o samomasaži <<TUKAJ>>

Stiskanje čeljusti je naraven odziv na stres. Naravno pa se zobje nikoli ne stikajo skupaj. Čustvene obremenitve in stres lahko vodijo v kronično stiskanje zob in nočno škrtanje z zobmi ali bruksizem. Vse to prizadene mišice okoli čeljustnega sklepa in povzroča:

 • bolečino na obrazu,
 • bolečino v čeljustnem sklepu,
 • občutek napetosti v predelu vratu,
 • bolečino v ušesih,
 • polnost ušes,
 • slabši sluh,
 • šumenje v ušesih ali tinitus
 • glavobol,
 • zobobol
 • suhost ust ali
 • občutek pekočih ust.

Sproščanje čeljustnih mišic preko nežne samomasaže obraznih mišic kakor prikazujemo s prispevku zgoraj, izvajanje specifičnih vaj z jezikom kot priporočamo v prispevku spodaj in kontrolirano odpiranje ust ob stabilizaciji čeljustnega sklepa, lahko popravi nenormalno lego čeljusti in sprosti prenapete mišice, kar osvobodi čeljustni sklep, vratno hrbtenico in ramenski obroč ter zmanjša zgoraj naštete simptome.

Celostna obravnava in vadbe, ki se usmerjajo v obravnavo celotnega telesa, imajo v programu tudi sproscanje čeljustnega sklepa, predvsem mišice masseter. Postanite kritični in vprašajte svojega inštruktorja, trenerja ali učitelja, kako sprostiti najmočnejšo mišico v telesu in razbremeniti sklep, ki je najbolj podvržen artrozi. Vendar si velja zapomniti, da je pri skrbi za zdravje čeljustnega sklep podobno kot pri skrbi za zdravje zob; za zdravje čeljustnega sklepa je potrebno skrbeti vsak dan sproti! Zato stiskanje zob in zategovanje pasu prinese prej škodo kot koristi, kar smatramo, da je potrebno premisliti predno se prepustimo stresu, obremenitvam in napetostim. Imejte pod kontrolo svoje telo in imeli boste pod kontrolo svoje življenje.

Prispevek z vajami za jezik in oči si oglejte v drugem prispevku <<TUKAJ>>

Team

Peti element presents STOTT PILATES®, GYROTONIC® and GYROKINESIS® technique according to international standards. For holistic approach we also offer post-rehabilitation, massage, trigger point therapy, fascial and connective tissue release and NMT therapies.

Peti element studio
Barjanska 62, 1000 Ljubljana