About

Vnetje - tihi ubijalec ali osnova življenja?

Vnetje je odziv imunskega sistema na vnetne agense, ki bi utegnili telo poškodovati, kot so patogeni organizmi, dražeče snovi, odmrle celice, sevanje, alergeni. Vnetni odziv odstrani škodljive dražljaje, da lahko zatem steče proces zdravljenja. Vnetje samo po sebi ni slabo – nenehno tiho vnetje je tisto, ki povzroča težave, vodi v bolezen, v najhujšem primeru pa je lahko celo usodno. Tiha vnetja so lahko v telesu prisotna več desetletij, preden se izrazijo v obliki značilnih simptomov določene bolezni. Simptome akutnega vnetja kot so pordelost, vročina, oteklina in bolečina, težko spregledamo. Nasprotno se tiha vnetja sprva izražajo v blagih, pogosto spregledanih simptomih, kot so koprivnica, vrtoglavica, zvonjenje v ušesih, palpitacija, zgaga, motnje menstrualnega cikla, utrujenost, nespečnost in glavobol, zato se ne zavedamo, da znotraj telesa poteka vnetje, vse dokler ni vnetje tako razširjeno, da preide v bolezen.

Kronično nizko intenzivno sistemsko vnetje je izvor vseh ali skoraj vseh kroničnih vnetij. Spoznanje, da je kronično nizko intenzivno vnetje primarni patofiziološki mehanizem pri kroničnih boleznih, je eden največjih znanstvenih spoznanj v zadnjem času. Vzroki za nastanek kroničnih nizko intenzivnih vnetij se v veliki meri skrivajo v sodobnem načinu življenja s preveč sedenje, premalo gibanja, nezdravim načinom prehranjevanja, konstantno tekmo s časom in premalo spanja. Referiran sladkor, predelna hrana, premalo gibanja, obilica stresa in kemikalije, ki vsebujejo endokrine motilce, povečujejo vnetne procese znotraj telesa. Čeprav tiha vnetja na prvi pogled ne povzročajo velikih težav, se lahko s časoma razvijejo v kronična obolenja, kot so depresija, srčno-žile bolezni, demenca, sladkorna bolezen in tumorji, zato ne smejo ostati spregledana.

Kronično nizko intenzivno vnetje lahko traja od 10 do 15 let preden se izrazi v obliki značilnih simptomov določene bolezni ali kot bolezen sama. V vmesni fazi pa se lahko izraža v lažji simptomih, ki jih prepogosto spregledamo, kot so koprivnica, prebavne težave, nepojasnjena vrtoglavica, kronično vnetje mehurja, glavoboli in seneni nahod.

In kako lahko zmanjšamo škodljive vplive kronično nizko intenzivnih vnetij na zdravje? Z gibanjem!

Med gibanjem se iz mišic sprošča veliko število vnetnih in protivnetnih molekule, ki imajo velik učinek na mišice in oddaljene organe, kot so jetra, trebušna slinavka, maščobno tkivo in krvožilni sistem. Razumevanje njihovega delovanja je še vedno nepopolno, vendar vemo dovolj, da lahko trdimo, da sproščanje teh molekul zmanjšuje vnetne procese v telesu. Gibanje deluje protivnetno, zato se gibajte vsak dan, redno, z veseljem in s hvaležnostjo.

Vemo, da se približno 80 odstotkov imunskega sistema nahaja v črevesju, kjer prebiva tudi velika večina limfnih celic, ki so pomembne za dobro delovanje imunskega sistema. Že veste, kako izboljšati dihalni vzorec, stimulirati vagus, izboljšati imunski odziv ter se posledično zoperstaviti vnetim procesom in ohraniti zdravje na dolgi rok? Kaj bi lahko torej vplivalo na zmanjšanje kroničnih vnetnih procesov? Verjetno se vam že svita. Dihanje.

Preko dihanja vplivamo na avtonomni živčni sistem, organe trebušne stene in limfo. Ali z drugimi besedami: na živec vagus, prebavo in imunski sistem – tri najpomembnejše komponente, ki uravnavajo vnetni odziv telesa.

Najboljše rešitve so enostavne, ne zapletajmo jih. Nekajkrat na dan ozavestite dih, naredite nekaj kakovostnih vdihov in izdihov, ki bodo prinesli kisik do vseh celic telesa, odpravili odpadne produkte ter poskrbeli za večjo homeostazo znotraj telesa, s tem pa manj kroničnih vnetij. Izboljšajte dihalni vzorec, telo vam bo hvaležno. Nasvet o tem kako najdete <tukaj>.

Vabimo vas k lastnemu raziskovanju in hkrati predlagamo, da preberete preostale članke. Največja naložba je namreč investicija vase. Več o nas si lahko preberete tukaj, sicer pa nas lahko kontaktirate sedem dni v tednu preko naših kontaktov.

Team

Peti element presents STOTT PILATES®, GYROTONIC® and GYROKINESIS® technique according to international standards. For holistic approach we also offer post-rehabilitation, massage, trigger point therapy, fascial and connective tissue release and NMT therapies.

Peti element studio
Barjanska 62, 1000 Ljubljana