O nas

Brazgotina in carski rez

Špela Jakša, Peti element studio

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je število carskih rezov po svetu v porastu. V Avstraliji beležijo 33% povečanje, v Združenih državah Amerike pa 32,2% kar pomeni, da se ga poslužuje vsaka tretja ženska. A ne glede na izkušenost in usposobljenost posameznega kirurga, bo poseg za seboj pustil brazgotine. Slednje se oblikujejo zato, da pomagajo celiti rano, a s seboj prinašajo tudi oprijem, lepljenje ali spajanje vezivnega tkiva - adhezije. Te se pojavljajo v notranjosti takrat, ko telo doživi hujši šok kot npr. kirurški poseg, okužbo ali vnetje. Žal večina zdravnikov ne ponudi rešitve ali izrazi skrb glede pojava adhezij. Posledično nikoli ni bil vzpostavljen protokol, ki bi zmanjšal njihovo pogostost ali omejil pojav drugih težav, ki navadno spremljajo brazgotine. Naredite nekaj zase in začnite z diagnostično uro od kje izvirajo težave, nato pa si rezervirajte uvajalno uro z našimi strokovnjaki.

CARSKI REZ

Najpogostejši vrez za carski rez se dela horizontalno (pogosto imenovan »bikini rez«) tik nad sramnico. Naredi se ga skozi spodnji del trebuha, na vrhu sramnih dlak oz. tik nad njihovem zgornjim robom. Trebušne mišice se povleče narazen zato, da zdravnik dobi dostop do maternice, poseg zareže v osem slojev različnih tkiv. V nujnih primerih bo vrez najpogosteje vertikalen (od popka do sramnih dlak), kar omogoča hitrejši porod. Zdravnik hkrati tudi povleče mehur navzdol, s čimer ga zaščiti med posegom. Brazgotine od vreza se naberejo tako pod samim vrezom kot tudi znotraj maternice. Ko se brazgotina od carskega reza prične celiti in se maternica postopoma manjša, se pričnejo oblikovati adhezije. Brazgotin po carskem rezu seveda ni mogoče preprečiti, saj vlaknasto, debelejše tkivo nadomesti normalnega po poškodbi. Čeprav vsebuje enake snovi kot navadno tkivo, je nižje kvalitete.

Pomembno se je zavedati, da je brazgotina, ki jo vidimo, zgolj vrh ledene gore. Vsi posegi vključujejo številne plasti šivov, ki segajo veliko globje od brazgotine, ki je vidna na površju kože. Še en pomemben faktor, ki ga je potrebno upoštevati je učinek, ki ga ima oblikovanje adhezij na notranje organe. Slednji naj bi namreč drseli med seboj, saj potrebujejo to gibanje zato, da lahko pravilno delujejo. Ko so prisotne adhezije se površine, po katerih naj bi organi drseli, pričnejo "lepiti" ena na drugo in vleči čez ostale, kar povzroča večjo obremenjenost, frikcijo in zmanjšano elastičnost. Nastale omejitve lahko povzročijo omejen nabor gibanja in bolečino v drugih delih telesa.

POSLEDICE

Postopek celjenja lahko traja tudi do dve leti po posegu, medtem ko se bolečina in druge težave lahko pojavijo še dolgo po končanem okrevanju od posega. Včasih lahko minejo tudi leta in posledično se nastale simptome povezuje s popolnoma drugimi vzroki, kot pa prav z brazgotino. Pogosto se ženske, po opravljenem carskem rezu, pritožujejo zaradi velike občutljivosti same brazgotine (hipersenzibilnost), medtem ko lahko živci, ujeti v tkivu brazgotine, povzročajo srbenje ali preobčutljivost. To naprimer napravi nošenje hlač izredno neprijetno ali pa celo povzroči, da ženska ni več zmožna čutiti območja med brazgotino in sramnico. Boleče je lahko tudi dvigovanje otroka, saj bo napetost brazgotine povzročila spremembe v drži telesa, ki bodo skupaj z zmanjšanjem podpore hrbtnih mišic, povzročile bolečino v hrbtenici.

Brazgotinjenje lahko povzroči razvoj sprožilnih točk pri sosednjih mišicah, ki pošiljajo signal za bolečino na področja kot sta npr. klitoris ali sečnica. Lahko se pojavijo težave s prebavo kot npr. sindrom razdražljivega črevesja, težave z odvajanjem ali napihnjenost. Adhezije okoli maternice, mehurja ali jajcevodov lahko vodijo v bolečino pri spolnih odnosih, pogosto uriniranje ali težave z zanositvijo. Ne smemo pa pozabiti tudi na čustvene težave, ki se lahko pojavijo kot neposreden rezultat brazgotine. Pojav le te spremlja tudi določena mera samozavedanja in nekatere ženske se ne bodo dotikale brazgotine ali območja, ki jo obdaja. Preprost poteg ali manjša sila na brazgotino lahko povzroči nadaljujoči PTSD (posttravmatsko stresno motnjo) odziv, ki je lahko manjši ali večji. Škodljiva sta tudi pomanjkanje spanca in mentalni stres zaradi kronične bolečine, ki jo zdravniki ne priznavajo, družinski člani pa ne razumejo.

Tkivo brazgotine ima lahko negativen učinek na vse sisteme telesa. Slednji so medsebojno prepleteni in obdani s fascijo. Celo najmanjše omejitve lahko povzročijo probleme. Dobra novica je, da je mogoče storiti kar nekaj stvari, ki zmanjšajo in odpravljajo te težave. Brazgotinjenje carski rezov se lahko izboljša ali celo popravi s sprostitvijo tkiva in ustrezno terapevtsko obravnavo (vsaka bodoča mama mora izvajati vaje za medenično dno, tako pred kot po porodu). Bolj kot se tkivo brazgotine sprošča, plast za plastjo, bolj so vlakna spodbujena, da se namestijo v ustrezno razporeditev in pridobijo na gibljvosti in prekrvljenosti. Posledično tudi tkivo okoli brazgotine postaja mehkejše in postopoma pridobiva na svoji funkcionalnosti. To zmanjšuje napetosti in posledično tudi adhezije. Brazgotinjeno tkivo je potrebno sprostiti v vse smeri, temu sledi ustrezna pretočnost, povrnjen obseg gibljivosti in ponovna vzpostavitev telesnih motoričnih lastnosti. Sproščena brazgotina omogoča boljšo gibalno funkcijo.

Predstavljamo dve vaji, ki omogočata nateg kože in premik področja brazgotine. V primeru bolečine, vaje ne izvajate in se v primeru nelagodja posvetujte s svojim zdravnikom. Za večjo kontrolo in varnost pri izvajanju vaj, priporočamo individualno obravnavo.

1.VAJA

Vdih se odklonimo v eno stran. Izdih se vrnemo v poravnavo in se z vdihom odklonimo v drugo stran. Vajo izvajamo zelo počasi (v ritmu diha) in ohranjamo oba stopala enako obremenjena.

2.VAJA

Vdih se s poravnano držo zasučemo (rotiramo) v eno smer. Izdih se vrnemo v poravnavo in se z vdihom zasučemo v drugo smer. Vajo izvajamo zelo počasi (v ritmu diha) in pustimo premik v medenici.

KAJ SEDAJ

Telo potrebuje čas za celjenje. Za najboljši rezultat je primerna lažja terapija z miofascialno sprostitvijo in limfno masažo, s katerimi se lahko prične kmalu po posegu. Priporočljivo je delati blag nabor gibov kot predstavljeno zgoraj in ustrezne telesne mehanike (npr. kako hraniti, dvigovati ali nesti otroka) v skladu z zmožnostmi posameznice. Po 12 tednih je mogoče brazgotinjeno tkivo sproščati ročno, s pritiski, nežno v smeri omejitev, kar izvajamo tudi v studiu Peti element. Gre za tridimenzionalni sistem sproščanja, ki deluje tako, da minimalizira togost brazgotinastega tkiva. Ker se tkivo nenehno oblikuje, ni omejitev glede tega, kdaj je potrebno začeti z delom na brazgotinah. Spremembo in obnovitev ravnovesja je mogoče doseči ne glede na starost brazgotine.

Vabimo vas k lastnemu raziskovanju in hkrati predlagamo, da preberete preostale članke. Največja naložba je namreč investicija vase. Več o nas si lahko preberete tukaj, sicer pa nas lahko kontaktirate sedem dni v tednu preko naših kontaktov.

Skupinski programi
Individualni programi
Vse o gyrotonic tehniki
Terapevtski pilates

Ekipa

Peti element prezentira STOTT PILATES® in GYROTONIC® in GYROKINESIS® tehniko po mednarodnih standardih ter post-rehabilitacijo, masažo, trigger point terapijo, sprostitev fascije in NMT.

Peti element studio
Barjanska 62, 1000 Ljubljana