Ponudba

MANUALNE TEHNIKE, TERAPEVTSKE MASAŽE

Peti element se pri terapevtskih masažah drži načela prilagajanja, zato ne izvajamo klasičnih masaž ampak se obračamo k terapevtskemu pristopu, ki obravnava posameznika individualno, masaža pa se prilagodi osebi glede na specifike telese, težave, pričakovanja. Gre za uporabo raznolikih tehnik z željo po doseganju rezultatov, glede na telesne unikatnosti. Naše terapevtske masaže so sklop različnih tehnik, ki jih uporabljamo takrat, ko zaznamo, da jih potrebujete.

Zavedamo se, da je potrebno terapevtske masažo za konkretne rezultate kombinirati z manualno obravnavo, saj tako na telo delujemo celostno in se ne osredotočimo zgolj na problematično območje. Pri nas verjamemo, da telo funkcionira celostno, zato ne glede na to, zakaj se odločite za masažo, vedno na telo gledamo kot enoto in vsakič znova analiziramo vpliv raznolikih telesnih segmentov in tkiv (sklepov, fascij, mišic, vezi). Tako ima nekdo lahko glavobole zaradi pretekle poškodbe z ramo, težave v čeljustnem sklepu zaradi težav z vratno hrbtenico in bolečine v ledvenem predelu različnih težav, ki izvirajo iz medenice (artritis, poškodbe labruma, splošna slaba gibljivost kolkov), kolen (poškodbe meniskov, strgana sprednja križna vez, patelofemuralni bolečinski sindrom) ali stopal (zvin gležnja, zlom gležnja, hallux valgus).​

V sklopu manualne obravnave pri naših terapevtskih masažah uporabljamo različne tehnike, kot so:
- nevromišično pozicioniranje​,
- fascialne tehnike​,
- miofascialne tehnike,​ tudi terapija sprožilnih (trigger) točk,
- artikulacijske tehnike,​
- mišično-energetske tehnike​ in
- ishemična kompresija​.

DODATNE TERAPIJE
Terapija sprožilnih točk

Trigger point terapija ali terapija miofascialih prožilnih točk je oblika manualne terapije s katero lajšamo ali zdravimo lokalno ali preneseno bolečino v mišicah. Trigger točke v telesu nastanejo zaradi preobremenitev, nepravilne drže, poškodb, nesreč, nepravilne ali pretirane športne aktivnosti, nategov mišic in v primeru kroničnih ponavljajočih gibov. Mišice, v katerih so prisotne trigger točke, imajo lahko lokalno bolečino, preneseno bolečino, čuti se lahko zategnjenost, napetost, mravljinčenje, pogosti so tudi glavoboli (če so problematične mišice okrog vratu in v zgornjem delu hrbta). V mišicah poznamo aktivne in latentne trigger točke. Aktivne točke so tiste, zaradi katerih čutimo bolečino med aktivnostjo, gibanjem in/ali počitkom, medtem ko so latentne točke boleče le na pritisk.

Med terapijo iščemo s pritiskom na trigger točke v mišicah točno tisto bolečino, ki je prisotna tudi drugače tekom dneva ali noči in tako vemo, da smo na pravi točki ter lahko izoliramo mišico ali mišice, ki nam povzročajo težave in bolečine. Odkrite trigger točke z različnimi tehnikami sprostimo ter omogočimo spet optimalno prekrvavitev v okvarjeni mišici, zmanjšanje bolečine in izboljšanje funkcije in gibljivosti. Študije so pokazale, da tudi obravnava latentnih trigger točk povzroči boljšo gibljivost in aktivnost v mišici in sklepu ter manj občutka zategnjenosti in bolečine, predvsem pa boljšo funkcijo. Terapija je lahko boleča vendar so rezultati hitro opazni.

Obravnavo s trigger točkami priporočamo vsem ki imate bolečine v vratu, glavobole, bolečine v hrbtenici, kakršnekoli bolečine in vse okvare mišično-skeletnega sistema.

Sproščanje vezivnega tkiva (fascij)

Fascije so vezivno tkivo, ki ovijajo del telesa, mišico ali skupino mišic in predstavljajo mišično ovojnico, ki imajo poleg mehanične opore ostalim mehko-tkivnim strukturam tudi veliko vlogo pri tekočem in nebolečem gibanju, hkrati pa imajo tudi proprioceptivno vlogo. Fascije (ovojnice) veljajo za največji sistem v človeškem telesu. Fascije so tudi pomemben element telesne drže in organiziranja gibanja. Poznamo 6 glavnih linij fascije, ki potekajo po celem telesu in povezujejo med sabo več mišičnih skupin, zato je potrebno razumeti, da je lahko bolečina po fasciji tudi prenesena (bolečina ali disfunkcija se ne izraža na mestu poškodbe, ampak drugje po facialnih linijah).

Kadar pride do preobremenitve posameznega dela telesa, do poškodbe mehkih tkiv, do zvinov, zlomov in/ali operativnih posegov lahko pride do okvare drsenja kolagenskih plasti v globoki fasciji. Logično sosledje je faza kompenzacije gibanja, kar privede do konstantne bolečine ali razvoj mehanične nepravilnosti v sklepih in mišicah. Vzroki za nastanek adhezij oziroma zlepljenosti v fasciji so mehanični (kot so zlomi, zvini, multi-travme, pretirana uporaba telesa, slaba drža, položaj med delom, športna aktivnost), fizični (psihološki: depresije, stres, anksioznost; termični: povišana temperatura, mraz, vlažnost) ali kemični (dehidracija, pomankanje vitaminov/mineralov, preveč hrane, zastrupljena hrana, infekcije, hormonsko neravnovesje, metabolni procesi,.).

Fascija je elastična, do določene stopnje tudi plastična (jo lahko spreminjamo). Ko le ta ne drsi več, pride do povečane otrdelosti, nekoordiniranega delovanja v mišicah in bolečine. S tehniko manipulacije fascij vplivamo na omenjene miofascialne enote. Manipulacija fascij je sicer boleča terapija, ki pa prinese dokaj hitre rezultate. Z manipulacijo posamezne točke povzročamo lokalno vnetje. Posledično pride do drsenja plasti v globoki fasciji in bolj koordiniranega gibanja, povečanja proprioceptivnega občutka in zmanjšanja bolečine v položaju ali med gibanjem.

Sproščanje fascije priporočamo vsem, ki želite zmanjšati bolečino v mišično-skeletnem sistemu, želite izboljšati gibljivost in funkcijo v sklepih, želite izboljšati držo, želite izboljšati ali popraviti biomehanične vzorce, imate brazgotine (operativne ali ne operativne), ste kadarkoli imeli zlome, izpahe ali zvine, imate nepojasnjene bolečine v mišično-skeletnem sistemu, ste primorani biti dlje časa v prisilnih držah ali želite izboljšati vaše športne rezultate.

Naročanje in odpovedi

Za terapevtske masaže, obravnave tkiv, mišic in termine manualnih tehnik vas prosimo, da nam svoje želje in rezervacije zaradi zasedenosti posredujete vsaj dva dni pred želenim tretmajem ali več na telefon 041 352 555 ali osebno na recepciji Peti element. Prosimo vas, da ob rezervaciji navedete svoje osebne podatke in kontaktno telefonsko številko. Stranka ob prvem prihodu prejme uporabniško ime in geslo s pomočjo katerega dostopa do aplikacije Peti element in lahko spremlja svoje rezervacije. Rezervacije ureja maser/terapevt, stranka pa sama skrbi za pravočasne odjave. V primeru brezplačne odpovedi rezervacije tako sporočite vsaj 12 ur pred dogovorjenim terminom, zaželeno je več. Če odpoved sporočite prepozno (manj kot 6 ur pred začetkom termina) se ura obračuna po veljavnem ceniku. S pozno odjavo se torej obisk avtomatsko odšteje od karte kot prisotnost. Hvaležni vam bomo za vašo informacijo in z veseljem bomo za vas našli nov termin. Hvaležni bomo za vašo informacijo in v veselje nam bo, da bomo za vas našli nov termin. V primeru, da zamudite, se vam naročeni tretma zaračuna v celoti in se ne podaljšuje.

Za vaše popolno udobje priporočamo, da na naročen tretma pridete 10 minut pred napovedanim terminom, da boste imeli dovolj časa za pripravo.

Cenik

Skrbno izbran interier studia predstavlja celovit koncept našega delovanja. Mehke linije, izbrane barve, prvovrstni materiali in detajli, ki jih lahko začutite takoj ob vstopu v naš prostor. Ker ničesar ne prepuščamo naključju zato skrbimo, da notranjost studia prezentira naš način natančnega in skrbnega dela.

Peti element studio
Barjanska 62, 1000 Ljubljana